3 ting du bør vide når du sætter dit hus til salg

hus1

Det vil være forkert at kalde mig ekspert, men i forhold til den gennemsnitlige dansker tror jeg alligevel, at jeg har solgt flere huse end de fleste. Af en eller anden grund så har jeg altid haft lyst til at købe huse, sætte dem i stand og så sælge dem igen. Ikke altid med en profit, men nogle gange er det gået ganske godt.

Med de salg jeg har i min historik, så har jeg lært nogle ting som det kan være vigtigt for dig at vide når du sætter dit hus til salg, og faktisk også inden du finder den mægler der skal sælge huset for dig.

Jeg håber derfor at nedenstående 3 råd vil kunne hjælpe dig til både et hurtigere og forhåbentligt også bedre salg af din bolig.

1. Hvordan ejendomsmægleren præsenterer

Med mindre du virkelig har lyst til at kaste dig ud i et større projekt selv, så vil jeg anbefale at du lader en ejendomsmægler stå for dit salg. Naturligvis kan du gøre det selv, men du har helt sikkert andre ting at tænke på og det er heller ikke alle der synes det er sjovt at vise sin bolig frem (og købere er heller ikke altid glade for at det er sælger der viser frem).

Naturligvis er selve boligen og beliggenheden vigtig, men næste lige så vigtigt er det, at ejendomsmægleren er god til at sælge og god til at aflæse de potentielle købere. Hvis mægleren ikke kan finde ud af det, så kan der blive sagt og gjort nogle ting der får ellers interesserede købere til at skifte mening.

Nogle mæglere er bare bedre til det end andre. Men som sælger kan det være svært at vide på forhånd.

En god ide kan derfor være, at lade som om du er en interesseret køber og tage ud og se på nogle boliger. Det er måske ikke helt fair at bruge en mæglers tid på den måde, men omvendt er det heller ikke ”fair” hvis du får valgt en dårlig mægler fordi du ikke ved bedre.

Hvis du vil se hvilke mæglere der er i dit område, så kan du eventuelt tage et kig på www.habita.dk og indtaste dit postnummer eller bynavn. Nogle af ejendomsmæglerne har også modtaget ratings fra sælgere og hvis du er heldig har de også lagt en kommentar omkring forløbet.

hus3

2. Hvad køberens advokat kan finde på

Hvis køber har en boligadvokat til at hjælpe sig, så kan du forvente at der vil blive stillet krav under købsprocessen. Det kan være alt fra nedsalg fordi der er noget de mener du skal betale for bliver fixet. Det kan være at de vil have dig til at blænde en olietank eller noget helt tredje. Det kan du lige så godt forvente fra dag 1.

Hvis du gerne vil kunne give lidt igen, så skal du enten sørge for at din ejendomsmægler er klar på den del eller alternativt hyrer du din egen boligadvokat. Pas blot på, at det ikke kommer til at blive et (dyrt) skænderi mellem advokater.

hus2

3. Hvilke ting du selv kan gøre bedre

Jeg har ikke tal på de huse jeg har besøgt og/eller set billeder af, hvor der ikke er ryddet op eller gjort rent. Langt de fleste mennesker kan ikke se udover den slags og det kan meget hurtigt koste dig salget eller i hvert fald et unødvendigt nedslag i prisen.

Det kan meget hurtigt blive din dyreste (manglende) rengøring og oprydning nogensinde.

Ligeledes gælder det med haven. Slå græsset, klip hækken og sørg for at det ikke fylder med diverse ting over det hele (gælder også carporten). Husk på, at dit formål er at få køber til at se så mange muligheder og så lidt arbejde i boligen som overhovedet muligt.

Et godt sted at hente inspiration er i disse gratis blade: http://eblad.org/boligindretning/ – Jeg siger ikke at du skal have et designerhjem, men prøv alligevel at se hvor langt du kan komme for få penge. Så vil der være større sandsynlighed for at køberne bider på.