Mini, Mikro eller bare almindeligt SD?

Går du ind i en butik og beder om et SD kort, kan du godt forvente at blive mødt med et par uddybende spørgsmå. Et SD kort er nemlig ikke længere bare et SD kort.

Til at starte med kunne man få fingre i det originale SD kort, som også er klart det største. Det måler 32 mm x 24 mm x 2,1 mm, men ganske sjældent kan man dog støde på et SD kort med samme mål i højde og bredde, men som kun har en tykkelse på 1,4 mm. Dette kort er dog ganske sjældent, idet det kun bruges, i et meget lille udvalg af produkter.

Sidenhen kom Mini SD kortet til verden. Det målte 21 mm x 20 mm x 1,4 mm, og var altså betydelig mindre.

Det sidste skud på SD kort stammen er Mikro SD kortet som har målene 15 mm x 11 mm x 1 mm.

Det store, og originale SD kort, bruges i dag mest i digitalkameraer, og videokameraer. Her har den en god pasform, da fotograferne ofte skal tage kortet ud af kameraet, for at indlæse indholdet på en computer. Det er i den forbindelse ret handy at kortet ikke er for lille, da det skal kunne mærkes mellem fingrene, så man kan bibeholde et godt greb om det.

Mini SD kortet kom på markedet i 2003, og var tiltænkt mobiltelefoner. en stor del af Mini SD kortene solgtes dog med en lille adaptor, så det også kunne bruges i f.eks. digitalkameraer og videokameraer, der normalt helst vil bruge det store SD kort. Efterhånden som mobiltelefonerne blev mindre og smallere, gik mobilproducenterne over til Mikro SD kortet, som kom på markedet i 2005. Dette kort var dog, på grund af dets lille størrelse og datidens udviklingsniveau, ikke i stand til at levere helt samme mænge lagerplads, som de større kort, og derfor gik der lige noget tid før Mikro SD kortet for alvor slog igennem.

Men man må sige det har slået godt igennem i dag. Det sidder i stort set alle smartphones, og er vel nok det mest dominerende, af de tre forskellige SD kort størrelser i dag.

Mikro SD kortet er dog så småt, at det i manges øjne passer bedst netop til mobiltelefoner. Her sætter man nemlig oftest kortet ind i telefonen, under bagklappen, og så skal man ellers ikke bekymre sig mere om det, i hele telefonens levetid. Det er nemlig så småt, at man knap kan føle det mellem fingrene.

At producenterne har formået at presse SD kortet ned i så minimal en størrelse, og alligevel øge dets lagerlagerkapicitet, må dog siges at være helt fantastisk. Sjovt nok er det dog sket i en tid hvor mobiltelefonerne, de såkaldte smartphones, igen er begyndt at vokse lidt i størrelse.

Men jo mindre et SD kort der skal være plads til, jo mere teknologisk indmad kan mobilproducenten putte i deres apparat, så ideen om et lille kort i en større telefon, er sådan set helt korrekt.