Vinterdæk til vinteren

Da jeg ikke er en mand der er tilhænger af helårsdæk, er jeg på nuværende tidspunkt allerede gået i gang med at søge efter nye vinterdæk. De gamle er nedslidte, så derfor er det en nødvendighed. Grunden til jeg ikke er fan er helårsdæk er at den, efter min mening, manglende sikkerhed.

Bremselængden på helårsdæk om vinteren er ringere end vinterdæks, og derfor er sikkerheden ikke så god, som jeg synes den burde være. I min søgen efter vinterdæk af kvalitet, faldt jeg over www.afl.dk, som er Aabenraas fælglager som sælger dæk, hvilke både markedsfører vinter- og sommerdæk. Men sommerdæk skal dette dog ikke handle om. Grundet valget af afl.dk, skyldes at de både har dæk fra Michelin og Goodyear. Disse dæktyper har jeg været meget glade for førhen, og anmeldelser af begge fabrikanter har været uovertruffen.

Vinterdæk

Det er vigtigt at få skiftet til vinterdæk, da sommerdæk ikke har det nødvendige grip. Samtidigt er det lige så vigtigt at få skiftet den anden vej, altså fra vinterdæk til sommerdæk. Dette skyldes at det vanlige varme og tørre vejr får vinterdækkene til at miste fodfæstet, ligesom dækkene slides betragteligt mere, grundet det manglende vand.

Mønstret er designet således i vinterdæk, at vandet føres lettere væk fra dækkene. Friktionen øges altså. Derfor er det en fordel om vinteren, da sne slud og regn har lettere ved at ophobe sig på vejene i det kolde vejr, da jorden er kold og derfor ikke optager samme mængder vand, som om sommeren. Når dækdesignet så er anderledes, vil chancen for at aquaplanne blive nedsat betragteligt, da vinterdækkene er layoutet til dette.

Grunden til jeg vælger Michelin eller Goodyear vinterdæk, er kvalitet for pengene. Selvom du sagtens kunne købe billigere dæk, så synes jeg at kombinationen mellem pris og kvalitet spiller godt overens hos begge dæktyper, hvilket jeg synes er meget vigtigt.